De zon blijft schijnen voor Gutami Solar uit Beringen. In bijna drie jaar tijd groeide de groothandel in zonnepanelen uit tot de grootste in Limburg en nestelde zich in de top drie van België. De omzet is in die tijd bijna verzesvoudigd tot zo’n 20 miljoen euro. Gutami Solar dat behoort tot de Berrentec-groep van Marina Doggen wist onder meer te groeien via de markt van de groepsaankopen en toont zich heel ambitieus voor de toekomst. “Er zijn nog verschillende slimme toepassingen die we willen uitwerken”, aldus Doggen.

In maart 2015 sloegen Marina Doggen en Gutami Nederland de handen in elkaar voor de eerste grote zonnepanelengroepsaankoop in België. Liefst 1.000 woningen in de provincie Antwerpen moesten ze voorzien van ruim 17.000 zonnepanelen. “De samenwerking verliep zo goed dat we Gutami Solar opgericht hebben. Gutami bracht zijn in Nederland gevestigde groothandel over naar Beringen waar wij over voldoende opslagruimte en burelen beschikken om van daaruit Gutami aan te sturen. Ik deed en doe nog altijd de praktische kant van het verhaal, zij zorgden aanvankelijk voor de materialen, maar vanaf dit jaar hebben wij dat ook in onze handen genomen”, aldus Doggen. Het resultaat is dat Gutami intussen acht van de negen aanbestedingen in Vlaanderen voor de groepsaankoop van zonnepanelen binnengehaald heeft. “En daar zijn wij trots op. De volgende jaren zijn er nog veel groepsaankopen waar Gutami Solar een rol wil in spelen”, klinkt het.

Ambitie

Stilstaan is achteruitgaan. “Daarom willen wij de groothandel verder uitbouwen in Vlaanderen en ook de toonaangevende referentie op de Waalse markt worden. Intussen lonken we ook naar de Nederlandse residentiële markt. Recent hebben wij een groot project in Nederlands-Limburg en Brabant binnen gehaald. Ook zijn wij er van overtuigd dat de B2B-markt weer gaat aantrekken. Maar het gaat ons niet om de kwantiteit. Gutami Solar wil geassocieerd worden met kwaliteit, goede service en het aanbieden van topproducten”, verduidelijkt Marina Doggen.

Toch kijkt Gutami Solar verder dan enkel naar zonnepanelen. “Wij willen ons natuurlijk focussen op de industriële installaties van zonnepanelen, maar eveneens op de opslag van energie met de komst van de slimme meter in 2019 en op nieuwe toepassingen van hernieuwbare energie zoals industriële ledverlichting en heel specifieke, nichegerichte projecten. Plannen om iets met laadpalen te doen, zijn er eveneens. Net als met andere slimme toepassingen waar we nu nog niet veel over kunnen zeggen.”

Groeien

Als groothandel voor de industriële markt en leverancier van overheidsgestuurde groepsaankopen, moet Gutami Solar alle zeilen bijzetten om aan de enorme vraag te voldoen. Dat vertaalt zich in het personeelsbeleid. “Om die volgende fase in ons groeiproces te realiseren, zullen we eind 2017 zeker 25 vaste medewerkers op de payroll hebben staan en werken we met een 70-tal onderaannemers. Momenteel zitten er nog 2.500 huizen in onze portefeuille die we spoedig gaan afwerken”, zegt Marina Doggen. Gutami zal het jaar afsluiten met een omzet tussen de 18 en 20 miljoen euro.

 

Gutami Solar
Koolmijnlaan 181
3582 Beringen
0032 (0) 11 719300
www.gutami-solar.com
welkom@gutami.com