Alle horecazaken aan schandpaal qua hygiëne?

voedselveiligheidDe Raad van State heeft in een recent arrest beslist dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zijn inspectieresultaten moet bekendmaken. Test-Aankoop besluit daaruit dat alle voedingswinkels en horecazaken nu een bepaalde score op vlak van hygiëne zullen opgeplakt krijgen. De consumentenorganisatie is daar heel tevreden mee. Want volgens Test-Aankoop scoorden zowel horecazaken als voedingswinkels de jongste jaren ondermaats op vlak van hygiëne. In de horeca waren de helft van de verslagen ongunstig, en in de voedingswinkels 40 procent. En dat hoort een consument te weten. De scores zullen bovendien de zelfstandigen aansporen om beter te doen, aldus Jan Moers van Test-Aankoop.

Filip VanheusdenDe zelfstandigenorganisatie NSZ vindt het ‘not done’ dat ondernemers via een dergelijke score aan de schandpaal genageld worden. En ook de horecazaken zelf zijn sceptisch. “Laat ons duidelijk zijn: alle zaken moeten aan strenge criteria voldoen qua voedselveiligheid en hygiëne,” vindt Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Limburg. “Daar heeft iedereen baat bij. Het probleem dat wij hiermee hebben, situeert zich echter bij de controles zelf. Men dreigt appelen met peren te vergelijken. Want als een zaak om 9u ‘s morgens voor openingstijd gecontroleerd wordt, geeft dit een totaal ander beeld dan vlak na een drukke middagshift. De horecazaken onderling zijn trouwens niet te vergelijken, terwijl men toch naar één cijfer wil gaan. Vandaar dat wij pleiten voor een verweermogelijkheid, mocht de controle een sporadische fout aan het licht gebracht hebben. Als dit een uitzondering is, moet er een hercontrole kunnen volgen, vooraleer de ondernemer publiekelijk wordt veroordeeld. Want dat heb je ook met tv-programma’s als dat van Benny Backx: die mannen kunnen met de camera binnenvallen op eender welk moment en u met de grond gelijk maken. Wat betekent: boeken toe. Zo’n situaties moeten we absoluut vermijden. Maar nogmaals: dat neemt niet weg dat er geen kwaliteitslabel of minimale standaarden nodig zijn om voedselveiligheid en hygiëne te garanderen.”

DC/K.Me

Horeca rekent op 1,5 miljoen extra door zomerse zoektochten

De horeca in Midden-Limburg mag zich in de handen wrijven. Doordat de jaarlijkse Zomerzoektocht van het Davidsfonds dit jaar hier zal plaatsvinden, worden de extra inkomsten begroot op zo’n 1,5 miljoen euro. Dat heeft gedeputeerde van Toerisme, Igor Philtjens berekend.

zomerzoektocht davidsfondsJaarlijks nemen er zo’n 20.000 mensen deel aan de Zomerzoektocht van het Davidsfonds. Het gaat om de grootste cultureel-toeristische tocht van Vlaanderen, die met de wagen of de fiets kan ondernomen worden tussen 31 mei en 14 september. Er zijn voor de deelnemers heel wat prijzen aan verbonden.

De keuze van de organisatie om dit jaar naar Midden-Limburg te trekken, is een opsteker voor de horeca in de regio. Gezien het gemiddelde budget dat een deelnemer aan zo’n zoektocht spendeert (overnachting, andere toeristische bezoeken, eten en drinken), wordt de extra omzet geschat op 1,5 miljoen euro.

Het initiatief wordt ook gesteund met een boek, waarin 8 bekende Midden-Limburgers de toeristen tips geven over de bezienswaardigheden in hun achtertuin.

Oudste Kiwanis-club blaast 40 kaarsjes uit

Met 40 jaar op de teller is de Kiwanis-club De Langeman de oudste van Limburg. Een feest dat niet onopgemerkt mocht voorbij gaan! Onze fotograaf was erbij en wist in het feestgedruis enkele prominente gasten voor zijn lens te halen!

Page generated in
0.18876 sec