Doordat Apple destijds de technologie-baas van Philips Hasselt wegkaapte om in de VS producten te gaan ontwikkelen, werd de basis gelegd voor het imperium dat Apple momenteel heeft uitgebouwd… Het is misschien een beetje kort door de bocht, maar toch toont de gloednieuwe expo Epicorda de duidelijke link tussen Limburg en de ontwikkelingen van Apple.

Epicorda is een tijdelijke tentoonstelling die 3 maanden te bewonderen valt op de Corda Campus. Dit is de plaats waar Philips Hasselt ooit het epicentrum was van technologische ontwikkeling, onder meer met de uitvinding van de cassettespeler en de cd. “Het was hun technologiewonder, Gaston Bastiaens, die door Apple werd ‘geheadhunt’ en zo in de States ging werken aan de eerste commerciële Apple-producten”, zegt Stijn Bijnens van LRM, initiator van de expo. “Vele uitvindingen waren hun tijd ver vooruit, waardoor ze nooit een succes zijn geworden. Toch vormden ze de basis voor wat Steve Jobs later allemaal uit zijn hoge hoed toverde en waarmee hij de wereld veroverde.”

In de expo Epicorda zijn de toestellen te zien die vroeger bij Philips Hasselt werden gemaakt, zoals platenspelers, audiocassettes, radio’s, luidsprekers, enzovoort. Geleidelijk vloeien ze over in de toepassingen die via Bastiaens bij Apple van de band rolden. De oude machinerie van Apple komt uit de collectie van ondernemer Peter Hinssen, die verzamelaar is van antieke Apple-curiosa (rechts op de foto).

“Ook vandaag zijn we het epicentrum van technologische ontwikkelingen”, zegt Raf Degens, directeur van de Corda Campus. “Vandaar de duidelijke link met de innovatie die vroeger op deze plek gebeurde. We stellen hier momenteel meer dan 3.000 mensen tewerk, wat meer is dan destijds bij Philips Hasselt.” Met nog 2 bijkomende gebouwen op de planning, wil Corda Campus tegen 2020 zo’n 5.000 mensen tewerkstellen op de site.

De expo Epicorda loopt nog tot 6 mei en is volledig gratis te bezoeken op woensdagnamiddag (en op afspraak.)