Aannemer Van de Kreeke (Beringen) en het private zorgbedrijf Curaedis (Genk) gaan samen in Bree een project ontwikkelen waar 26 mensen met een beperking zelfstandig of begeleid kunnen wonen. Het is wellicht het eerste volledig private bouwproject in de zorgsector, sinds Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen de financiering over een nieuwe boeg gooide.

Van de Kreeke Smolders GerkenbergDe welzijnszorg in Vlaanderen staat voor een omwenteling. Zo worden de subsidies voor instellingen straks vervangen door een ‘persoonlijk assistentiebudget’ (PAB), waarmee mensen met een beperking zelf de nodige zorgvoorzieningen kunnen inkopen. Zoals ook de huur van een aangepaste woning.

Bas van de Kreeke (met spin-off Belcare) en Peter Smolders van Curaedis hebben beiden al enige ervaring in de bouw van zorgprojecten, en bundelen nu de krachten. Het project Gerkenberg in Bree zal in het kader van het PAB ter beschikking staan van 26 zorgbehoevende personen, die er zelfstandig of begeleid kunnen gaan wonen. “We voorzien uiteraard brede gangen en deuren, aangepaste inrichting en tuinaanleg, leefhoeken en gemeenschappelijke ruimten”, legt Bas van de Kreeke uit. “Tegelijk worden ook de nodige zorgen voor de bewoners aan huis voorzien.” De totale investering wordt geraamd op 2,8 miljoen euro. De bouwvergunning wordt binnenkort ingediend.