Om de arbeiders en bedienden van de Limburgse bedrijven in de metaalsector beter te wapenen voor de toekomst, wordt in Diepenbeek een gloednieuw kennis- en opleidingscentrum gebouwd. De sectorfondsen FTML en Limob, alsook het opleidingscentrum Limtec, leggen hiervoor 6 miljoen euro op tafel. Het project zal 3.600 m² opleidings-en technologielokalen en kantoorruimte bevatten en jaarlijks minstens 3.000 cursisten opvangen. Aannemer Mathieu Gijbels moet klaar zijn met de bouwwerken in het najaar van 2016.

limtec diepenbeekOndanks het verdwijnen van ‘boegbeeld’ Ford Genk, geloven de initiatiefnemers nog heel sterk in de toekomst van de metaalnijverheid in Limburg. Voorwaarde om de jobs hier te houden, is wel dat er hard en gecoördineerd tewerk wordt gegaan. Vandaar dat onder de naam Limtec deze Technology Academy wordt gebouwd. Door in te spelen op de concrete noden van de industriële bedrijven, zullen de cursisten kunnen genieten van de allerbeste opleidingen in de sector.

Opmerkelijk is dat het initiatief uitgaat van de sectorfondsen FTML en Limob, waarin de werkgevers én de vakbonden vertegenwoordigd zijn. Hier slagen ze er dus wel in om aan één koord te trekken en zo de economie en tewerkstelling in Limuburg een forse por in de rug te geven. “Willen we de huidige tewerkstelling veiligstellen en bedrijven met groei-ambities de juiste mensen ter beschikking stellen, dan is permanente opleiding een must,” Vertelt Peter Kunnen, voorzitter van Limtec. “Wij willen ervoor zorgen dat onze medewerkers op elk punt in hun carrière over de juiste kennis en competenties beschikken. Enkel zo kunnen we hen voorbereiden op de snel veranderende omgeving. Bovendien willen we bedrijven die zich hier willen vestigen, een aanbod kunnen doen van de best mogelijk opgeleide medewerkers. We zijn daarom bijzonder blij dat het nieuwe technologiecentrum Limtec realiteit wordt.”

Het nieuwe gebouw is ontworpen door Helsen – Van Com Architecten uit Hasselt. De aannemer is nv Mathieu Gijbels uit Opglabbeek. CEO Mathi Gijbels: “We zijn erg trots dat we het opleidingscentrum, waarin ook onze Gijbels-medewerkers zullen worden opgeleid, mogen bouwen.”