Interessant artikel in Netto, de ‘personal finance’-publicatie van De Tijd. Wist je dat.. de boete betaald door de werkgever voor een overtreding van een werknemer, gelijkgesteld wordt aan loon? Op die vergoeding is de werkgever alleen een solidariteitsbijdrage verschuldigd van 33 procent, minder dan het gebruikelijke pakket aan werkgeversbijdragen… Nu gij!

VerkeersboetesNiet alleen de vakbonden, ook de werkgevers betalen de boetes van werknemers al eens terug. Let wel, het gaat dan om boetes voor verkeersovertredingen die de personeelsleden begaan tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Er was zopas nog heel wat opschudding toen bleek dat – en hou u vast- de buschauffeurs van De Lijn altijd kunnen rekenen op een bijdrage van de socialistische vakbond ABVV om die boetes te betalen. Het gaat om de tweede en volgende boetes want bij een eerste boete komt De Lijn, de werkgever zelf, tussen. Ha!

Volgens Willy Van Eeckhoutte, professor Sociale Zekerheidsrecht, is de terugbetaling van zo’n boete te bestempelen als loon. Het maakt niet uit of de werkgever de boete rechtstreeks aan de inningsinstantie betaalt dan wel de boete, die eerder betaald werd door de betrokken werknemer, aan die laatste terugbetaalt.

“Een boete blijft een privéschuld van de werknemer, ook als ze is opgelopen tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst,” zegt Van Eeckhoutte. “De terugbetaling van die privéschuld door de werkgever is een indirecte vorm van vergoeden van de arbeid en dus loon.”

En wat vindt u?