Wist je dat… 4 op 10 bedrijven graag wil verhuizen?

Maar liefst 40% van de Limburgse ondernemingen is op zoek naar een nieuw bedrijfspand. Uit een enquête van Unizo Limburg blijkt dat 17% momenteel uitkijkt naar een nieuwe locatie en nog eens 23% binnen de 5 jaar zijn biezen wil pakken.

“De cijfers impliceren ook dat het goed gaat met onze economie,” weet Bart Lodewyckx, directeur van Unizo Limburg. “De belangrijkste reden om te verhuizen blijkt immers de vooropgestelde groei te zijn. Daarmee is het duidelijk dat er een grote bereidheid is om te investeren en onze ondernemers de toekomst positief tegemoet zien.”

Zij die willen verhuizen, kijken in hun zoektocht vooral naar de ligging van de nieuwe werkplek. Dichtbij de bestaande vestiging en een goede bereikbaarheid voor werknemers, klanten en leveranciers, dat is primordiaal (75%). Parkeergelegenheid is een must (57%). Een zichtlocatie (44%), liefst met opslagruimte (36%), is mooi meegenomen.

Het liefst van al willen de ondernemers het nieuwe pand kopen (47%) of zelf bouwen (25%). Slechts een beperkt percentage wil huren (13%). Voor bedrijfsleiders geldt dus hetzelfde als voor particulieren: ze hebben een baksteen in de maag.

futurn frederik baertWedstrijd
Wat ook opvalt: er is nog een verschil tussen de intentie hebben om te verhuizen en het ook daadwerkelijk doen. Omwille van de kosten of het gebrek aan de ideale locatie in de directe omgeving, durven ondernemers hun verhuisplannen in de koelkast stoppen. “En dat is zonde,” vindt Frederik Baert van projectontwikkelaar Futurn (foto). “Het fnuikt de groeiplannen en dus ook op het creëren van extra jobs.” Futurn wil hier iets aan doen. “Samen met Unizo gaan we een unieke wedstrijd op poten zetten, waarbij een kmo-onderneming een jaar lang een bedrijfspand kan winnen. Op die manier kan er toch worden uitgebreid zonder dat er direct een nieuw pand moet aangekocht worden. Daarmee verlaagt de drempel en ontstaan er nieuwe kansen.” De winnaar kan kiezen uit een pand in Tongeren, Diepenbeek, Genk en Herk-de-Stad. Wie kans wil maken moet gewoon een dossier indienen op de website www.gratisbedrijfspand.be