Brouwerij en alcoholstokerij Wilderen uit Sint-Truiden blijft de primeurs in onze provincie aan elkaar rijgen. Nadat ze als eerste in Limburg gin en whisky distilleerden, pakken eigenaars Mike Janssen, zijn vrouw Roniek Van Bree en stoker Roland Vanderlinden uit met hun eigen rum: Omerta.

Intussen telt brouwerij en alcoholstokerij Wilderen, dat op 9 juli het vijfjarig bestaan viert, intussen vier bieren en vijf distillaten. “Voorlopig gaat het daar bij blijven,” lacht Mike Janssen. “Nu willen we nog wat groeien voor we volgende stappen zetten.”

Het idee voor de rum is in januari 2015 ontstaan. “Ik gebruik niet het graag het woord hype, maar wij willen graag vooruitdenken en menen dat rum de volgende jaren populair zal worden. Je kan het puur drinken of in cocktails verwerken, zoals in mojito of Cuba Libre. Het is gewoon een lekkere drank.”

omerta rum wilderenIn een eerste fase komen er 10.000 flessen van 70 cl op de markt. “De prijs is 27,80 euro. Het gaat om een blend of mengeling van vijf jaar oude Jamaicaanse rum en onze eigen gestookte spirit. In de rum met diepbruine kleur proef je onder meer vanille, karamel en de toets van bourbonvaten.”

De etiketten voor de flessen heeft Wilderen, dat intussen al 25 VTE’s telt, zelf laten ontwerpen. Ze stralen de sfeer uit van de dikke sigaren en de muziek van de Buena Vista Social Club. Waarom de naam Omerta? “Het roept het geheimzinnige op,” zegt Mike. “Tot vandaag hebben wij er ook in alle talen over gezwegen. De papegaai staat dan weer voor het tegenovergestelde van de omerta en heeft dat exotische tintje…” Omerta uit Wilderen is verkrijgbaar bij de betere drankenhandel en in de Carrefour-warenhuizen.