Voor de Wijnmakelaarsunie, ooit de grootste wijninvoerder van het land, dreigt het faillissement. Wie er dure wijnen in primeur bestelde en vooraf betaalde, riskeert zijn geld kwijt te raken. Ook Selezione Vini Italiani, het bedrijf van Toni Etneo verkeert in een gelijkaardige situatie. Dat schrijven De Standaard en Het Belang van Limburg.

“De problemen waren al een tijd aan de gang”, zegt oprichter en eigenaar John Monard aan De Standaard. “Ik ben er niet in geslaagd alles nog recht te trekken. De rechtbank heeft nu een bewindvoerder aangesteld. De kans is klein dat het bedrijf nog gered kan worden.” Het personeel is intussen ingelicht.

Enkele jaren geleden stapelden de donder­wolken zich op boven het bedrijf, nog altijd geleid door de inmiddels 71-jarige patriarch. Hij heeft de veranderingen op de wijnmarkt niet zien aankomen of heeft er te laat op gereageerd. De opkomst van nieuwe wijnlanden, de doorbraak van de natuurlijke wijnbouw, de prijsconcurrentie, de veranderingen in de horeca en de verkoop via het internet leiden het bedrijf nu naar het bankroet.

Een andere grote wijninvoerder in Limburg, Selezione Vini Italiani, gespecialiseerd in Italiaanse wijnen, verkeert in een gelijkaardige situatie. De Antwerpse invoerder Young Charly nam al een aantal grote leveranciers over.