Mocht u het gemist hebben: de vrijgestelden en sympathisanten van de vakbonden hebben dinsdag in Brussel verzameld om (onder meer) te protesteren tegen voorstellen over meer arbeidsflexibiliteit. Er mag geen enkele week meer dan 38 uur worden gewerkt, ook al is dat uitzonderlijk nodig om de klanten van het bedrijf te plezieren, zo vinden de manifestanten.

Bart Lodewyckx van Unizo Limburg denkt het er zijne van. “Gemiddeld 60 uren per week werken, zoals veel zelfstandigen doen, vragen we uiteraard niet van werknemers. Maar samen, ondernemer en werknemers, afspreken om het werk op een flexibele manier te organiseren, dat vragen we wel. Het is gewoon essentieel om de klanten naar hun wensen te bedienen. Daarvoor is het soms nodig eens een week meer dan 38 uur te werken. Maar evenzeer kunnen er, en ook op vraag van werknemers, weken zijn dat er minder gewerkt wordt. Als onze ondernemers dat flexibel antwoord op de vraag van hun klanten niet kunnen geven, dreigen ze te verdwijnen, inclusief de jobs in die bedrijven. Dan pas zullen er veel verliezers zijn.”

Lodewyckx benadrukt ook dat zelfstandigen heel veel flexibiliteit aan de dag leggen en dat mensen dat blijkbaar als doodnormaal beschouwen. “Nochtans hebben die zelfstandigen ook een gezin en behoefte aan vrije tijd, net zoals iedereen. Zij voeren evenwel geen acties omdat de klanten steeds meer flexibiliteit vragen, ze doen het gewoon, anders verdwijnt hun zaak. Maar vooral: ze bedienen hun klanten graag, want dat is hun bestaansreden.”

Om het standpunt te illustreren, heeft Unizo (nationaal) een aantal cartoons laten tekenen. Er wordt afgebeeld wat er zou gebeuren als de zelfstandigen geen flexibele werkuren zouden hanteren…

15938ydfbr

15939dncsr

15940kbyjr

15941bhsjm

15942qmvrn(1)