Twee dessertwijnen van domein Hoenshof in Borgloon hebben een gouden medaille gehaald op Finger Lakes International Wine Competion in New York. Intussen is er vanuit de VS ook interesse om de wijn in te voeren. “Daar houden ze van dessertwijnen”, zegt wijnmaker Ghislain Houben.

Ghislain Houben heeft in 2015 zijn eerste ijswijn van druiven, peren en appels op de markt gebracht. “Dat fruit wordt gekoeld tot min 10 graden, tot het water volledig is bevroren, maar de suiker niet. Vervolgens wordt dat geperst, zodat je een heel geconcentreerd sap krijgt.” De ijswijn van appels heeft hij in Canada ontdekt. “Zo’n 60 bedrijven kunnen van die ijswijn leven. Ze voeren die bijna volledig uit naar de VS, daar zijn ze gek van zoete wijnen”, zegt Houben. Hij onderhandelt nu met een importeur.

Zijn ijswijn is ook op de Amerikaanse wedstrijd in de smaak gevallen en heeft er goud gehaald. In het totaal zijn er 300 gouden medailles uitgedeeld, maar daarvan gingen er maar drie naar ijswijn van appel. “Mijn zoete wijn van laat geoogste Würzer-druiven heeft trouwens ook goud gehaald.”