Er is veel te doen omtrent de nieuwe techniek van hydrocooling in de fruitsector, waardoor kersen 3 weken langer kunnen bewaard blijven. Het innovatieve koelingprocédé werd ontwikkeld door VOS Technics in Herk-de-Stad. “In plaats van de kersen te koelen na het sorteren, hebben wij een machine ontwikkeld die direct na het plukken de kerntemperatuur van de kersen terugbrengt van bv. 30 graden naar 4 graden,” zegt Kristof Onckelinx, algemeen directeur van Vos Technics. “De verneveling met ijswater uit de hydrocooler zorgt niet alleen voor een langere bewaartermijn, maar geeft ook een beter uitzicht aan de kersen.”

1017491_578447298865850_1143533717_nVos Technics is al een hele tijd in de weer om dit delicate procédé op punt te stellen. “Al vele andere bedrijven hebben zich hier de tanden op stuk gebeten,” aldus nog Onckelinx. “Andere installaties koelden de kersen af tot maximaal 10 graden. Maar na de resultaten met ons prototype in 2012, wisten we dat de hydrocooler als eerste in België wel tot 4 graden en minder kon gaan. Dit is nu gelukt.” De innovatieve techniek zal ongetwijfeld een belangrijke impact hebben voor de telers en consumenten van de kersen.