De firma Bruno Invest is vrijgesproken voor subsidiefraude. Het gaat over de installatie van zonnepanelen op het gigantische dak van het Mobility Center in Bilzen/Genk Zuid.

Even recapituleren. Op het dak van de grote overdekte truckparking heeft Bruno Invest in 2011 zonnepanelen laten plaatsen door Belisol. Door de gulheid van de subsidiërende overheid werd er tot 1 juli van dat jaar nog 330 euro per 1.000 kWh aan groenestroomcertificaten betaald. Na 1 juli zou dat zakken tot 240 euro. En dus moest het snel gaan voor Belisol en Bruno, aangezien dit op de volledige looptijd een verschil zou maken van maar liefst 5 miljoen euro aan subsidies. Net voor de deadline (op 22 juni) werd de keuring uitgevoerd en op 29 juni werd de aanvraag voor subsidies gedaan. De VREG keurde het dossier goed en daarmee was de kous af.

Maar een concurrent van Belisol, die naast het contract van de installatie had gegrepen, maakte enkele foto’s waaruit zou blijken dat de zonnepanelen nog niet aangesloten waren en de keuring dus onmogelijk heeft kunnen plaatsvinden voor 1 juli. Fraude, zo werd beweerd.

De rechter zegt nu dat er in het Energiedecreet niet duidelijk staat vermeld of alle panelen moeten aangesloten zijn bij de keuring. Omdat het kan zijn dat een deel toch al functioneerde, wordt Bruno Invest vrijgesproken. “Ik ben opgelucht dat er een einde is gekomen aan deze lijdensweg”, reageert Angelo Bruno. “Ik begrijp dat de Vreg en Infrax in het begin op een verkeerd been zijn gezet door de klacht van een concurrent van Belisol. Het onderzoek is zeer uitvoerig gebeurd en de onderste steen werd bovengehaald. Er is in al die jaren geen enkel element lastens Bruno Invest naar boven gekomen. Ik vertrouw er dan ook op dat het doek definitief over dit dossier valt en wij niet opnieuw betrokken worden in een beroepsprocedure.”