De euforie rond de ingebruikname van het Klaverblad in Lummen werd deze week bruusk verstoord door een loslopende hond in het E313-kegelspel. De onfortuinlijke viervoeter veroorzaakte een verkeerschaos die in een straal van tientallen kilometers rond Lummen voelbaar was. Voka-Kamer van Koophandel grijpt het incident aan om de noodzaak aan een verbreding van onze twee belangrijkste verkeersaders, de E313 en de E314, (terug) op de agenda te plaatsen.

“Uiteraard zijn we heel tevreden dat het Klaverblad in Lummen operationeel is en heel wat fileleed vermijdt,” stelt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “Maar wie denkt dat alle problemen nu ‘van de baan’ zijn droomt. In 2006 pleitten we reeds voor een verbreding van de E313 en E314 naar twee keer drie rijstroken. We berekenden dat de files en ongevallen op de E313 onze maatschappij jaarlijks minstens 139 miljoen euro kosten. Een verbreding met 2 rijstroken werd gebudgetteerd op 420 miljoen euro. Dit betekent dat men, zelfs los van alle menselijke (en dierlijke) leed dat uiteraard niet in cijfertaal weer te geven valt, ook puur economisch bekeken snel werk moet maken van deze aanpassing.”

“Natuurlijk gaan we ongevallen met loslopende honden, reeën of hangbuikzwijnen nooit kunnen vermijden. Maar we moeten voor een structurele oplossing durven gaan. We hebben geen nood aan bijkomende regeltjes, lapmiddelen en reglementen. De eenvoudigste oplossingen zijn de beste. Gewoon verbreden…,” aldus nog Leten.