Naar jaarlijkse traditie slaan de medewerkers van Voka Limburg op nieuwjaarsdag aan het tellen. Ze willen weten hoeveel bladzijden er het afgelopen jaar in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd werden. Een triestig record in administratieve rompslomp, zo blijkt.

“Elke Belg wordt geacht de wetten te kennen die gepubliceerd worden in het Staatsblad”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “Met meer dan 116.000 bladzijden werd het vorige record uit 2014 (107.000 pagina’s) verpulverd. Het is meteen de derde keer in 186 jaar dat de kaap van 100.000 bladzijden werd overschreden. Mensen krijgen daar een punthoofd van…”

Voka Limburg pleit dan ook voor administratieve vereenvoudiging. “Alleen zo kan de publieke overhead verminderd worden én wordt zowel bedrijven als burgers een pak overlast bespaard”, aldus nog Leten. “Aangezien iedere Belg wordt geacht de wet te kennen, moeten we ons 320 pagina’s juridische lectuur per dag eigen maken. Dit moet dringend een halt worden toegeroepen.”Het federale niveau blijft met ruim 55% de belangrijkste Staatsblad-leverancier, gevolgd door de Vlaamse gemeenschap (14,5%) en het Waalse gewest (13,6%).