Bij mooi weer wemelt het in “Het Koet” op industrieterrein Lummen Zuid van gratis zwemmers. “Dit is niet alleen levensgevaarlijk, maar bovendien ook illegale en oneerlijke concurrentie ten opzichte van ondernemers die openluchtrecreatie aanbieden en trachten het hoofd ‘boven water’ te houden,” vindt Johann Leten van Voka Limburg. “Wie een zwembad uitbaat moet aan strenge veiligheids- en hygiënevereisten voldoen. Maar tegen onverantwoord zwemmen op illegale plaatsen wordt niet opgetreden. Zo wordt de recreatie in Het Koet getolereerd en geromantiseerd door romantici van groen en ander allooi, die terug verlangen naar de tijd van de Witte van Zichem, toen kinderen in de Demer leerden zwemmen. Als het weer wat meezit stromen de kampeerders en dagjesmensen, die sluikstorten dat het een lieve lust is, toe en wordt er ongecontroleerd gezwommen. Dit is op het vlak van hygiëne en veiligheid totaal onverantwoord. Terwijl ondernemers die zwembaden uitbaten (terecht) heel streng gecontroleerd worden in het kader van de volksgezondheid.”

Groene DelleLode Nulmans van Wilhelm Tell in Opglabbeek getuigt: “Wij moeten voldoen aan de strenge Vlarem-wetgeving. Er moet één redder per 50 zwemmers ingezet worden, onze waterkwaliteit wordt constant, ook onverwachts door de overheid, gecontroleerd, we gebruiken dure producten om de waterkwaliteit optimaal te houden. Dit kost ons jaarlijks ongeveer 100.000 euro. Bovendien is het aanleggen van een zwembad met bijhorende douches, kleedhokjes en speeltuigen een bijzonder dure investering. De overheid legt privé-uitbaters dus tal van regels op, met tal van onverwachte controles, daar waar men openlijk weet dat er op heel wat plaatsen, midden in de natuur, illegaal gezwommen wordt zonder enige vorm van veiligheid, toezicht of hygiëne!”

De mening van Voka krijgt (van groene romantici en vanuit andere hoeken) nogal wat weerwerk. Zo zegt zanger Stijn Meuris: “Zoiets verzin je toch niet? Doet denken aan de CEO van Nestlé die onlangs liet weten dat het drinken van kraantjeswater verboden zou moeten worden wegens nadelig voor de fabrikanten van mineraalwater – lees Nestlé. Zelf stel ik voor een verbod op inademen (nadelig voor de makers van zuurstofmaskers), wandelen (versus de verkopers van loopbanden) en kijken (omwille van het concurrentieel nadeel voor Pearl opticiens).”