Een gratis quickscan zal bij een aantal Limburgse kmo’s de besparingen blootleggen die zij kunnen realiseren op vlak van energie, water en afval. Voka Limburg, het Limburgse provinciebestuur en GreenVille willen op die manier milieuvriendelijke acties in ondernemingen stimuleren.

quickscan-voka“We merken dat heel wat bedrijven graag op de kosten willen besparen en tegelijk een inspanning willen leveren voor een beter milieu”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove. “De drempel om daadwerkelijk tot acties over te gaan, blijkt echter te hoog. Vandaar dat we met een gratis quickscan een handje willen toesteken. Als alle bedrijven apart structurele inspanningen gaan leveren, heeft dit in totaal een belangrijke impact op het behalen van de klimaatdoelstellingen voor onze provincie.”

De quickscan houdt in dat een (herlaadbare) batterij specialisten 4 domeinen in de kmo gaan onderzoeken: verwarming, verlichting, isolatie en aankoopcontracten. Engels Logistics in Beringen mocht als proefkonijn dienen. “We kregen door de quickscan een heel goed overzicht van de mogelijke verbeteringen”, zegt bedrijfsleider Bart Claessens. “Het laat toe om een structureel traject op te starten, en met gerichte investeringen de kosten drastisch terug te dringen. De cijfers tonen aan dat we een besparing van 30 procent kunnen realiseren. Dat is enorm. Vandaar dat we de koe bij de horens vatten en onmiddellijk met ingrijpende verbouwingswerken en energievriendelijke investeringen van start gaan.”

Voka Limburg, het provinciebestuur en GreenVille willen de dienst in eerste instantie gratis aanbieden bij 30 bedrijven.