Er lijkt dan toch schot te komen in het dossier van de Noord-Zuidverbinding. De Vlaamse regering gaat in januari beslissen welke juridische weg wordt gevolgd om de verbinding zo snel mogelijk te realiseren. Het opleggen van een nooddecreet is daarbij een volwaardige optie.

Deze beslissing werd vrijdag meegedeeld door de zogenaamde Taskforce van het het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK). Er werd ook verteld dat er in afwachting van de Noord-Zuid alvast enkele belangrijke ingrepen zullen gebeuren, zoals de ondertunneling van de Grote Baan ter hoogte van het voormalige gemeentehuis van Houthalen, waardoor de Dorpsstraat verder wordt opgewaardeerd tot een gezellige, verkeersluwe winkelstraat.

Een andere beslissing die vrijdag in Alden Biesen werd meegedeeld, is de timing voor de partnerkeuze voor de herbestemming van de Ford-terreinen (voor de zomer 2017). Voka Limburg, dat de vergadering volgde, pleitte er nogmaals voor de gelijktijdige uitvoering van de 3 Spartacuslijnen (dus ook naar Neerpelt en Maasmechelen).

Voorzitter Francis Wanten was na afloop optimistisch: “Voor een aantal belangrijke dossiers in onze provincie lijkt er schot in de zaak te komen. Er zijn al zoveel veldslagen verloren in de Nood-Zuidverbinding, maar onze inspanningen van de voorbije jaren mogen niet voor niets zijn geweest. Meer dan 160.000 Limburgers betuigden reeds hun steun aan het Open Platform Limburg, waarin we samen met onze sociale partners, pleiten voor ‘Vooruit met de Noord-Zuid’. Het voorstel van een stapsgewijze decretale verankering is alvast terug een stap in de goede richting.”