Zoals donderdag hier al aangekondigd, heeft de rechtbank in Hasselt Stokerij Wissels failliet verklaard. Daarmee dreigt de laatste jeneverstoker binnen de grote ring van Hasselt te verdwijnen. Koen De Jans (41) die de stokerij uit een eerder faillissement in 2005 overnam, geeft de moed niet op om alsnog een overnemer te vinden. “Ik hoop echt dat de curator een investeerder kan vinden die met deze authentieke installatie aan de slag wil gaan en mijn kennis en kunde daar eventueel kan in gebruiken”, zegt hij.

“Vakmanschap leer je niet op school, hoe goed die ook zou zijn”, zegt stoker Koen De Jans. “Jenever stoken is een echt vak en kan alleen maar overgeleverd worden. Dat is waar ik al meer dan 20 jaar in gegroeid ben.” Maar een bedrijf runnen was niet zijn sterkste kant, zo geeft hij toe. “Een goed product maken des te meer. Daarom wacht ik op de curator en zijn plannen. En op mogelijke kandidaten die de stokerij richting eeuwfeest willen loodsen.” Dat eeuwfeest zou moeten vallen in 2020, aangezien stichter Renier Wissels in 1920 zijn stokerijvergunning wist te bemachtigen.

De Jans haalt nog andere redenen aan voor het nieuwe faillissement. “Uit respect voor de rijke traditie behield ik bij de overname de naam en de complete installatie. Dat zorgde wel eens voor problemen, ook al levert ze een unieke kwaliteit. Er waren dus aanzienlijke investeringen nodig, wat het nog moeilijker maakte om te concurreren tegen goedkopere, maar duur geprijsde marketingproducten. Zeker de gin-hype heeft ons geen goed gedaan. Voor mij is dit heel moeilijk, heel pijnlijk ook. Ik hoop echt dat de traditie kan verdergezet worden.”