Univeg, onderdeel van het beursgenoteerde Greenyard Foods van ondernemer Hein Deprez, verkoopt de aandelen in Veiling Haspengouw iets meer dan een jaar na de intrede. Door destijds de helft te kopen van de veilingdochters H-Fruit en H-PPack, had Univeg zich verzekerd van een stevige aanvoer van Haspengouws fruit. Bedoeling was dat de bedrijven van Deprez (waaronder ook Noliko in Bree) het fruit nationaal en internationaal zouden vermarkten. Op die manier zouden de telers de nadelen van de Rusland-boycot kunnen beperken.

univeg veilingMaar het draaide anders uit. “De resultaten van de deal met Univeg waren voor beide partijen niet bevredigend, zodat we op een professionele manier uit elkaar zijn gegaan,” zegt Luc Bels, voorzitter van Veiling Haspengouw. “We hadden er meer van verwacht. Omdat de boycot van Rusland bleef aanhouden en vele plantages door noodweer werden geteisterd, drong de noodzaak zich op om een andere oplossing te zoeken.”

Die heeft Veiling Haspengouw nu gevonden in een samenwerking met BelOrta, dat ook Veiling Borgloon controleert. De telers van beide veilingen worden dus collega’s. “Door met BelOrta samen te gaan, kunnen we in de eerste plaats de kostprijs voor het vermarkten van ons fruit fors terugdringen,” aldus Bels. “Van 5 tot 6 procent vroeger, zullen we nu naar zo’n 2 procent gaan. Dat scheelt voor onze telers een flinke slok op de borrel in economisch zeer uitdagende tijden. Bovendien zullen ze direct hun geld krijgen en geen 30 dagen moeten wachten. We zien de samenwerking met BelOrta en onze collega’s van Borgloon dus positief tegemoet.”