VCST, de producent van tandwielen en andere onderdelen voor de automobielindustrie, komt in handen van de Vlaamse industriële groep BMT. Dat heeft hoofdaandeelhouder en verkopende partij GIMV woensdag bekendgemaakt. Door de verkoop, en door de fusie met een divisie van BMT die daarmee gepaard gaat, ontstaat een nieuw bedrijf dat wereldleider wordt in de productie van tandwielen.

VCST is een erg gekend bedrijf in Sint-Truiden dat een heel woelige geschiedenis met ups en downs achter de rug heeft. Op het dieptepunt in 2009 moesten de toenmalige aandeelhouders LRM en GIMV met vers geld over de brug komen om de traditierijke onderneming recht te houden. Na een korte opleving in 2011 verzilverde LRM de inspanningen, door haar aandelen aan GIMV te verkopen. De investeringsmaatschappij verhoogde zo haar belang tot bijna 80 procent. In die periode werd resoluut ingezet op verdere internationalisering, met de opstart van nieuwe fabrieken in China (2011) en Roemenië (2013).

Daarna zette de opwaartse trend zich verder. De omzet klom tot bijna 170 miljoen (zowat een verdubbeling sinds 2009) euro en het aantal mensen groeide door tot 1.250, waarvan zo’n 450 in Sint-Truiden. Intussen was de voormalige marketingdirecteur Eric Willekens benoemd tot nieuwe CEO, in opvolging van Carlo Soors, die 19 jaar lang de baas was bij VCST.

Na de geslaagde turnaround vindt ook de GIMV nu de tijd rijp om te verkopen. De nieuwe eigenaar is de BMT-groep, een van origine Vlaams bedrijf dat intussen 13 vestigingen heeft in diverse landen, waaronder Turkije, China en de VS. BMT maakt ook tandwielen en heeft daarnaast een specialisatie in de glasproductie.

Na de fusie zal VCST een divisie vormen met BMT-dochter IGW, die vooral tandwielen maakt voor industriële toepassingen. Het complementaire geheel zal nagenoeg 300 miljoen euro omzet genereren en zo’n 2.750 werknemers tellen.

eric willekens“De schaalvergroting in de automobielindustrie noopt ons deel uit te maken van een grotere groep om ons te kunnen engageren in grote globale projecten,” zegt Eric Willekens, CEO van VCST. “De complementariteit met het productengamma van IGW is bovendien mooi meegenomen daar het ons de kans biedt om de portefeuille voor onze bestaande klanten gevoelig uit te breiden.”