dubio-nelissenNelissen Steenfabrieken (Lanaken) en productdesigner Roel Vandebeek (Maasmechelen) pakken uit met een wereldprimeur: de Dubio. Het is een baksteen met schaduwlijnen, die de illusie wekt dat er drie dunne bakstenen op elkaar zijn gestapeld. Voor architecten biedt dit enorme creatieve opties.

Het verhaal van de baksteen is nog lang niet uitverteld, zo dacht ontwerper Roel Vandebeek (firmanaam: It’s a Roel), die met zijn concept van de schaduwlijnen naar Nelissen Steenfabrieken stapte. De fabrikant zag meteen graten in het idee en nam er een patent op. In 2017 wordt de Dubio op de markt gebracht.

“Architecten zijn tuk op gevels die opgebouwd zijn uit verlijmde stenen,” weet Vandebeek. “Bovendien blijft de vraag toenemen naar producten die een origineel, lineair lijnenspel mogelijk maken. Dit hebben we gecreëerd met de Dubio, waarbij extra schaduwvoegen in de steen worden gebakken, waardoor je een bijzonder effect krijgt dat met ‘normale’ stenen onmogelijk is.”

Volgens Joeri Gevers, gedelegeerd bestuurder bij Nelissen Steenfabrieken, biedt het innovatieve concept talloze opties: “Verticale, horizontale of zelfs golvende schaduwlijnen: alles is mogelijk. Je kan deze steen zowel verticaal als horizontaal plaatsen en ook wildverband behoort tot de mogelijkheden. Met de Dubio zal de architect zijn creativiteit op geheel nieuwe wijze kunnen botvieren.”