In een interview met De Morgen haalt sp.a-vice-premier Johan Vande Lanotte zwaar uit naar ‘de ondernemers’. “Ze protesteren tegen de begroting omdat de fiscale en sociale controle nu echt wordt aangepakt,” aldus Vande Lanotte. “Iemand die zijn comfortzone ziet verdwijnen, gaat meer protesteren. Het is geen toeval dat ze nu op de barricaden staan.”

De uitspraken stuiten op felle kritiek. Onder meer Unizo-topman Karel Van Eetvelt is furieus. “Vande Lanotte verklaart oorlog aan ondernemers. We hebben het nu echt wel gehad met deze regeringsleden. Die mensen snappen het niet.” Maar ook CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet mals voor zijn coalitiepartner: “Dat Vande Lanotte in De Morgen laat uitschijnen dat ondernemers fraudeurs zijn, is niet wijs. Zij zorgen voor jobs. Stop de clichés,” aldus Beke.

De schofferende uitspraken van Johan Vande Lanotte zetten kwaad bloed bij de Limburgse ondernemers. Met te zeggen dat zij aan politiek doen, toont hij alleen maar aan dat hij het plaatje echt niet begrijpt, aldus VKW Limburg.

Directeur Jos Stalmans: “Politici zijn het blijkbaar niet gewoon dat ondernemers krachtig van zich laten horen. Dat ook wij terechte eisen overmaken, de opgekropte frustratie van leden uiten en oplossingen aanreiken. De vakbonden trachten al decennia lang hun stempel op het beleid te drukken. En zetten dit zelfs dikwijls kracht bij door op straat te komen. Maar de ondernemer? Hij zwoegde voort. Maar de omstandigheden en de onzekerheid waarin ondernemers vandaag moeten trachten hun bedrijven overeind te houden, zorgen voor woede. Het beleid werkt hen steeds nadrukkelijker tegen en toont geen begrip voor de grote sense of urgency.”

En Stalmans gaat verder: “Ondernemers vechten vandaag echt om te overleven. Dat is wel iets heel anders. Als onze bedrijven verdwijnen, heeft de regering niets meer te herverdelen. Ondernemers willen ondernemen, toegevoegde waarde creëren, groeien en winst maken. Deze ondernemingsactiviteit is de bron van alle welvaart. De overheid kan enkel daarop belastend terugvallen om aan herverdeling en overheidsinvesteringen te doen.”

Moeilijk te begrijpen?
“Mensen moeten ontslaan doen ondernemers niet voor hun plezier. Integendeel, dat doet pijn. Veel pijn. Maar als het op lange termijn de beste oplossing is om het bedrijf en de overblijvende jobs te redden, durven ze door die pijn heen te bijten. Ondernemers zijn zwaar ontgoocheld dat de regering niet eenzelfde daadkracht toont. Het zo nodige schokeffect voor onze concurrentiekracht blijft uit en alle moeilijke beslissingen blijven de beleidsmakers voor zich uitschuiven. Het begrotingsakkoord is een gemiste kans om eindelijk onze concurrentiekracht te reanimeren.”

“Mensen hebben werk nodig en geen kruimels uit handen van de politiek. Productiebedrijven blijven in de kou staan en sturen noodsignalen uit. Met de kaarten die de federale regering vandaag echter op tafel legt overleven velen niet. En is Limburg kansloos in de post-Ford periode. Wij kunnen gewoon NIET meer concurreren met onze belangrijkste markten Duitsland en Nederland. Dat is toch zo moeilijk niet om te begrijpen?”, aldus nog Jos Stalmans.