Vakbonden leggen grootste bedrijf van Lommel lam

Woensdag om 22 uur is een algemene staking van start gegaan bij ZF Wind Power in Lommel. De vakbonden zijn boos omdat het overleg rond de loon- en arbeidsvoorwaarden muurvast zit. Bij de producent van tandwielkasten voor windmolens, die vroeger Hansen Transmissions heette, werken meer dan 850 mensen.

turbines ZFDe bestellingen bij ZF Wind Power draaien zoals de wind. Waar in 2012 en 2013 nog meer dan 100 mensen moesten afvloeien omdat de bestellingen gehalveerd waren, werden er vorig jaar opnieuw 100 werknemers in dienst genomen door de opleving van de conjunctuur. Alleen in de moeilijkheidsgraad van het sociaal overleg is al vele jaren een constante te merken: de relaties tussen vakbonden en directie zijn nog altijd even stroef. En dat frustreert de bonden zodanig dat ze nu tot staking zijn overgegaan.

“De directie staat niet open voor werkelijk overleg, maar wenst wel bestaande loon-en arbeidsvoorwaarden af te bouwen, bestaande cao’s niet toe te passen en hun eigen voorstellen eenzijdig door te drukken,” aldus een mededeling van het gemeenschappelijk vakbondsfront bij ZF Wind Power. “Hun weigering om deel te nemen aan een verzoeningsvergadering, was de klap op de vuurpijl. Hiermee heeft de directie alle mogelijkheden om tot een compromis te komen onmogelijk gemaakt.”

Vandaar dat er woensdag om 22 uur een staking van start is gegaan. “Voor onbepaalde duur. We houden vol tot er een redelijke dialoog tot stand is gebracht,” aldus nog de vakbonden.

B.