De Limburgse ondernemer Urbain Vandeurzen ziet de bouw van zijn modern centrum voor wijnbereiding voorlopig gekelderd. De gemeente Lubbeek is gezwicht voor de druk van een actiegroep en heeft de bouwvergunning voor het futuristische vinificatiecentrum geweigerd.

Urbain Vandeurzen heeft na de verkoop van LMS zijn middelen goed besteed. Tal van (groei)bedrijven mochten op zijn inbreng rekenen, waaronder Di Legno (Genk), Ducatt (Lommel) en recent nog Cubigo (Hasselt). De voorzitter van Ondernemersplatform Limburg heeft bovendien veel geld gestopt in investeringsfondsen die actief zijn in sectoren als ICT en biotechnologie.

Een ander project waar hij zijn schouders wil onderzetten, is de productie van wijn in het Hageland. Aan zijn woning in Lubbeek heeft hij een wijngaard van 10 hectare laten aanleggen. De bedoeling is om ter plaatse de wijn te gaan maken in een nieuw, modern gebouw. De plannen voor dit centrum, getekend door het semi-Limburgse architectenkantoor Jaspers-Eyers, worden echter afgeschoten door een lokale actiegroep, die vindt dat hun ‘landschappelijk waardevol’ zicht hierdoor wordt verstoord.

En zoals dat -zeker een jaar voor de verkiezingen- gaat, is het politiek bestuur gezwicht voor de handvol omwonenden. De vergunning werd geweigerd (nadat eerst in samenspraak met het bestuur de nodige aanpassingen werden gedaan), waardoor Vandeurzen nu in beroep bij de bestendige deputatie van Vlaams-Brabant, alsnog een machtiging moet proberen te verkrijgen.

Volgens journalist Ludwig Verduyn hebben onbekenden enkele maanden geleden nog 450 wijnstokken van Vandeurzen vernield en voor 78.000 euro schade aangericht. De actiegroep ontkent alle betrokkenheid.