Het is nu al enkele jaren dat Unizo Limburg geen nieuwjaarsreceptie meer organiseert. Een grote boodschap laat de organisatie wel nog ieder jaar op de wereld los. En die is klaar en duidelijk: ondernemers willen met gelijke wapens hun concurrenten kunnen bekampen. Want of het nu gedetacheerde bouwvakkers zijn, belastingvrije bijklussers, fiscaal vrijgestelde multinationals, Uber-chauffeurs of AirBnB-uitbaters: haast in elke sector is het speelveld niet voor iedereen gelijk…

Unizo Limburg doet mee aan de 30 dagen zonder klagen. “We gaan dan ook zeker niet zeuren over disruptieve businessmodellen of meer regeltjes eisen”, zegt gedelegeerd bestuurder Bart Lodewyckx. “Ondernemers zijn niet bang om de concurrentie aan te gaan met de nieuwe realiteit. Maar: ze willen wel dat de spelregels voor iedereen gelijk zijn. Er bestaan in tal van sectoren achterpoortjes en wetten die rammelen van alle kanten, waardoor hardwerkende zelfstandigen en KMO’s op een oneerlijke manier uit de markt worden gedrukt. En daar komen wij tegen in.”

Voorzitter Geert Lambrechts noemt als voorbeeld 4 gevallen op:

– “Bij detachering van buitenlandse werknemers worden de sociale lasten nog altijd betaald in bijvoorbeeld Oost-Europese landen, waar de tarieven veel lager zijn en bijgevolg de kost per werknemer niet vergelijkbaar is met Belgische werknemers. Aan dit dossier heeft de Europese overheid nog een vette kluif.”

– “De nieuwe deeleconomie, met platformen als Uber en AirBnB, is toe te juichen, want ze schudt de traditionele bedrijven wakker. Maar we vinden wel dat ook zij aan een minimale reglementering moeten voldoen in vergelijking met alle strikte wetten waar de reguliere taxibedrijven of logiesuitbaters aan gebonden zijn.”

– “Het voorstel ligt op tafel om tot 6.000 euro per jaar onbelast te mogen bijverdienen, zolang het gaat om occasionele vriendendiensten. Maar je merkt nu al dat hier structurele organisaties en professionele platformen rond opgezet worden, die gegarandeerd oneerlijke concurrentie zullen vormen voor schilders, tuinmannen, klusdiensten, enzovoort. En voor werkgevers die door hun eigen werknemers na de uren zullen bekampt worden…”

– “We vragen ook meer eenvoud en transparantie in procedures en regels rond fiscale optimalisatie. Multinationals moeten er uiteraard zijn, en het is menselijk dat zij in de hele wereld op zoek gaan naar de achterpoortjes om minder of geen belastingen te betalen. Maar loyaal naar de KMO’s, die deze mogelijkheden niet hebben, is zoiets natuurlijk allerminst…”

Bart Lodewyckx besluit: “We vragen niet om meer of strengere regels. Er is al overreglementering genoeg. Maar wel om eenvoudige en transparante regels die alle economische spelers over dezelfde kam scheren.”

Unizo Limburg heeft rond het thema een campagne opgezet, waarbij 11 ondernemers uit diverse sectoren pleiten voor een ‘gelijk speelveld’. Ze doen dit symbolisch in een voetbaloutfit om hun eisen kracht bij te zetten. Scoren!