Unizo en Voka Limburg bekvechten over regeringsbeslissing

De beperkte uitbreiding van de zogenaamde ‘ontwrichte zones’ kan zowel op voor- als tegenstanders rekenen. Unizo Limburg vindt het positief dat de Vlaamse regering heeft beslist om de steunzone van industrieterreinen te verruimen met incubatoren en enkele ‘brownfields’. Dit was ook het standpunt van CD&V en Open Vld. Voka Limburg is daarentegen ontgoocheld, aangezien er geen vermindering van de loonkost komt voor bedrijven die in de buurt van waterwegen liggen, zoals Maasmechelen Village, de baanwinkels tussen Hasselt en Genk en de retail rond de Blauwe Boulevard. Die piste werd verdedigd door N-VA.

philippemuyters“Het is altijd de bedoeling geweest van de steunzone om de gevolgen van de sluiting van Ford Genk op te vangen door onze kmo’s op bedrijventerreinen een vermindering van de loonkost te bieden als ze investeren en bijkomend personeel aanwerven,” zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Een positieve maatregel, maar de regels moeten objectief en eerlijk blijven. De concurrentieverhoudingen mogen niet scheefgetrokken worden. Vandaar dat we tevreden zijn met de beslissing om het voorstel van de ligging aan waterwegen niet door te duwen.”

Voka Limburg is dan weer ontgoocheld. “Dankzij de maximale uitbreidingen zouden meer ondernemingen deel uitmaken van de ontwrichte zone. Hoe meer er van kunnen gebruik maken, hoe beter,” aldus Johann Leten. “We zijn dan ook teleurgesteld dat de coalitiepartners dit voorstel van minister Muyters niet hebben gesteund en hierdoor deze kans tot optimalisatie van de ontwrichte zone laten liggen.”