Uitvinder Riemster Grottenbier overleden

De populariteit van zijn Witte Hoegaarden kon het nooit overstijgen, maar het Riemster Grottenbier is wel degelijk een uitvinding van de zopas overleden brouwer Pierre Celis. Het donkere biertje, dat in de mergelgrotten van Kanne (Riemst) een lagering van enkele maanden ondergaat, wordt daarom officieel als een ‘streekproduct’ van Zuid-Limburg beschouwd. Zowat 13 jaar geleden, Celis was toen 73, stelde hij dit Grottenbier voor het eerst voor. Het wordt eigenlijk gebrouwen in Watou en voor de nagisting in flessen getransporteerd naar de mergelgrotten van Kanne en Valkenburg. Bij een constante temperatuur van 11°C worden het bier daar gedurende nog een aantal maanden gelagerd. Net als bij champagne worden de flessen er op pupiters geplaatst en regelmatig gedraaid, wat voor een optimale hergisting zorgt. Deze constante temperatuur en de omgeving van het mergel zorgen voor een evenwichtige ontwikkeling van de smaak.

Pierre Celis overleed op 86-jarige leeftijd in Gutsenhoven, een deelgemeente van zijn geliefde Hoegaarden. Hij genoot bekendheid tot ver over de landsgrenzen, vooral in de VS, waar zijn Celis White enkele jaren hoge toppen scheerde.