Omdat de kerk steeds minder wordt gebruikt om een plechtigheid voor overledenen te houden, worden er overal in ons land moderne uitvaartcentra gebouwd. De ene zijn dood, is de andere zijn brood, want het designbureau Deusjevoo uit Genk, krijgt de aanvragen om nieuwe uitvaartcentra in te richten nauwelijks bijgebeend. Intussen liggen er al 7 projecten op de tekentafel. Een nieuwe niche voor het bureau dat onder meer gekend is van de inrichting voor het VTM-programma Mijn Pop-uprestaurant.

eraly deusjevooDe bal ging aan het rollen toen Deusjevoo meewerkte aan het nieuwe uitvaartcentrum Eraly in Tremelo. Dat concept werd mee uitgewerkt door Cocomo en uitgevoerd door Convents. Daarna zochten ook de collega’s van Eraly de weg naar Genk om een moderne, eigentijdse toets te geven aan de gebouwen die sereniteit moeten uitstralen.

Jo Peters van Deusjevoo: “Het lijkt wel alsof we de ‚disruptievelingen’ zijn geworden in de uitvaartsector… Momenteel worden we overladen met nieuwe aanvragen om de ‚uitvaartsector 2.0’ vorm te geven. De opdrachten komen vanuit heel België. Door een nieuwe visie te geven aan een uiterst traditionele en conservatieve sector, krijgt de uitvaart een nieuw elan. Het lijkt een lugubere sector, maar hoe meer we ermee in aanraking komen, hoe meer respect we krijgen voor dit beroep. De ondernemers met wie we mogen samenwerken zijn stuk voor stuk vakmensen, die echt in het belang voor de rouwenden alles laten vallen om hun laatste wensen in vervulling te doen gaan. Het is een keiharde sector, waar je vaak je slaap voor moet laten…”