Het Luikse beursgenoteerde biotechbedrijf MDxHealth, vooral bekend van zijn testen om prostaatkanker op te sporen, heeft een akkoord gesloten met UgenTec, het jonge, Limburgse bedrijf van Tom Martens en Wouter Uten. MDxHealth gaat de intelligente software van UgenTec gebruiken om de analyse van de testresultaten te automatiseren en te versnellen. Het akkoord is voor UgenTec van strategisch groot belang.

UgenTec werd in april 2014 boven de doopvont gehouden door Wouter Uten (25) en Tom Martens (40). De software, gebaseerd op artificiële intelligentie, is in staat de klassieke manuele en vooral tijdrovende DNA-analyses ingrijpend te veranderen. “Onze software FastFinder laat een automatische en objectieve patiëntendiagnose toe, schakelt daarbij het risico op menselijke fouten uit en bespaart vooral een hoop tijd”, legt Tom Martens uit.

UgenTec vond snel onderdak op de Hasseltse Corda Campus, is ondertussen al uitgegroeid tot een bedrijf met 33 medewerkers. Er staat momenteel een interne verhuis naar de vernieuwde hal B op de campus op de agenda. Eind vorig jaar werd de Vlaming Steven Verhoeven (42) bij het Amerikaanse Agilent Technologies in Boston weggeplukt om de nieuwe CEO van UgenTec te worden. Dankzij zijn komst kan Wouter Uten zich als COO meer met de operationele werking en de groei bezighouden. Medestichter Tom Martens blijft verantwoordelijk voor de commerciële relaties als CCO.

MDxHealth

Over de waarde van het akkoord met MDxHealth zijn er geen details bekendgemaakt. Maar het enthousiasme van het triumviraat is alvast groot. “Het is een mooie deal”, lacht Wouter Uten. “Ze gaan onze software gebruiken om de testresultaten te automatiseren en te versnellen. Het is dankzij dit soort deals met partners dat we onze groei willen versnellen. Dit opent deuren voor de toekomst”, aldus Uten. Volgens Tom Martens is de oplossing van UgenTec ook een antwoord op het alsmaar stijgend volume inzake analyses, terwijl het aantal laboranten niet toeneemt. “Bovendien geldt een akkoord met een beursgenoteerd bedrijf zoals MDxHealth ook als een kwaliteitslabel”, merkt hij op.

Tot slot is de deal met MDxHealth ook van belang voor de plannen van UgenTec in de VS. “MDxHealth is in kankerdiagnostiek een klinkende naam, het is een breekijzer voor onze verkoop in de VS”, stelt Steven Verhoeven. UgenTec onderzoekt ondertussen of zijn software ook inzetbaar is in andere sectoren dan de medische wereld, zoals bijvoorbeeld voedselveiligheid, zadenverdedeling en dierengezondheid. “Met andere woorden, we weten wat te doen”, lachen de drie.