De jonge Truiense kmo Hayen Laser Technology (HLT) heeft één miljoen gestopt in twee nieuwe snijmachines. Het merendeel daarvan gaat naar een fiberlaser, volgens zaakvoerder Maurice Hayen de eerste in zijn soort in ons land.

HLT werd in 2006 opgericht door vader Jos en zoon Maurice Hayen. Jos Hayen was destijds mede-oprichter van de Truiense windmolenpionier HMZ-Windmaster. Het jonge metaalverwerkend bedrijf stopt nu een miljoen euro in nieuwe machines. Naast in een waterjet (snijden met water onder superhoge druk) gaat het grootste deel van de investering naar een nagelnieuwe fiberlaser. “Het verschil met een ‘gewone’ laser is dat deze machine niet werkt met spiegels maar met glasvezel,” legt zaakvoerder Maurice Hayen uit. “De machine werkt preciezer, de snelheid en het rendement liggen een pak hoger en het onderhoud is een stuk goedkoper. Daarmee worden we een stuk competitiever.”

hayen fiberlaserHLT haalt daarmee als eerste Belgisch bedrijf een dergelijk innovatieve machine in huis, maakt Maurice Hayen zich sterk. “Dat is natuurlijk een troef,” aldus Maurice Hayen. “Ook als jong metaalverwerkend bedrijf moeten wij de concurrentie een stap voor trachten te blijven.”
Behalve in de fiberlaser heeft NLT ook geïnvesteerd in een waterjetmachine om ook dikkere metalen, inox en aluminium te kunnen snijden.

Met de nieuwe machines wil de kmo de beoogde groei waarmaken, en richt zijn pijlen nu ook op het Franstalige landsgedeelte. “Als we die groei halen, zullen we straks in twee shiften kunnen werken, met extra jobs tot gevolg,” maakt Maurice Hayen zich sterk. HLT telt momenteel 20 medewerkers, goed voor een jaaromzet van 3,5 miljoen euro. De klanten van HLT zijn andere metaalverwerkende bedrijven, maar ook producenten van bedden of land- en tuinbouwmachines.