Na Cegeka, Melexis en P&V Elektrotechniek is Tribù de vierde en laatste genomineerde voor de Limburgse Ondernemer van het Jaar, een verkiezing die Made in Limburg samen met Het Belang van Limburg organiseert. Dinsdagavond wordt bekendgemaakt wie van hen met eer gaat lopen.

De vierde in de (alfabetische) lijst van kanshebbers is Tribù uit Bilzen. De winnaar van de Ambiorixprijs (foto) is ontwerper en producent van exclusieve buitenmeubelen en heeft zich de voorbije jaren ontpopt tot één van de snelst groeiende bedrijven van Limburg. Sinds 2013 verdubbelde de omzet tot nu zo’n 30 miljoen euro. Bovendien is Tribù één van die creatieve bedrijven die ook internationaal aan de top staan. “We zijn actief in een markt waar kwaliteit belangrijker is dan de prijs”, zegt CEO Koen De Cock, die samen met zijn broer Tom, het bedrijf leidt.

Doorbraak
Tribù kent zijn oorsprong in 1966. Henri De Cock ging van start met een bedrijfje dat tuinmeubelen importeert en verdeelt. In 1987 nam zijn zoon Lode De Cock het roer over en hij gooide het meteen ook om. Vanaf nu zou hij zich vooral specialiseren in het duurder segment van tuinmeubelen. “Dat was toen revolutionair”, zegt Koen De Cock. “Tuinmeubelen waren in die tijd verkrijgbaar in smakeloos plastiek of in klassiek teak.”
Het bleek de juiste keuze. Ook de samenwerking met industrieel ontwerper Wim Segers bleek een schot in de roos. Vandaag werkt Tribù samen met toonaangevende internationale ontwerpers zoals Vincent Van Duysen, Piergiorgio Cazzaniga en Monica Armani en behoort het bedrijf tot de wereldtop op het vlak van high end buitenmeubilair. In de villa’s van de superrijken zijn de tuinstoelen van Tribù even logisch als de Bentley in de garage, in de internationale tophotels en resorts voor de ‘rich and beautiful’ zijn de ontwerpen van Tribù kind aan huis.
De lijst van referenties is lang en indrukwekkend: Het St. Regis Hotel op de Maldiven, het Mercer in Barcelona, het Four Seasons Hotel in Kyoto, het hoofdkwartier van horlogefabrikant Patek of het nieuwe hoofdkwartier van computergigant Apple. “We onderhouden daartoe heel goede contacten met de architecten die dit soort projecten realiseren en we willen die contacten nog verbeteren”, aldus Koen De Cock.
Sinds vorig jaar heeft Tribù, naast de bedrijfsgebouwen en luxehotels, nog een derde markt aangeboord: die van de luxejachten. “Ook op luxejachten is er nood aan buitenmeubilair”, legt Koen De Cock uit. “Dit is een markt waar kwaliteit belangrijker is dan de prijs.”

Verankerd
Tribù stelt momenteel een 35 mensen te werk in Bilzen. Ontwerp, assemblage, service en kwaliteitszorg zijn stevig in Limburg verankerd, maar een groot deel van de productie aan binnen- en buitenlandse toeleveranciers. Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol. Koen De Cock: “Onze meubelen hebben een zeer hoge levensduur en kunnen volledig gerecycleerd worden. Onderdelen die het felst aan slijtage onderhevig zijn, kunnen makkelijk worden vervangen. Wij gebruiken alleen teak dat afkomstig is van plantages.”
Ook aan de arbeidsomstandigheden in de buitenlandse vestigingen wordt veel aandacht besteed. In elke fabriek is er iemand in vaste dienst van Tribù die onder meer in de gaten houdt dat de ethische standaarden worden gehaald. De onderneming hecht ook veel belang aan langdurige relaties met zijn leveranciers. Zo wordt in Indonesië al sinds 1993 gewerkt met dezelfde leverancier.