Transport spant samen voor veiligheid

Beroepsorganisatie Febetra en het Instituut voor Mobiliteit (IMOB/UHasselt) slaan de handen in elkaar om de verkeersveiligheid op onze wegen te helpen verbeteren. “Elk jaar gebeuren er heel wat ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn. We moeten ingrijpen,” aldus de transportsector. Aan het project nemen zeven Limburgse transportbedrijven deel: TDL group, Alders Transport & Logistics, MTL Transport, H.Essers, Lux Transport, Withofs Transport en Transport Gielen.

camion in de prakConcreet zal er eerst via diepteanalyses gezocht worden naar de belangrijkste oorzaken van ongevallen met vrachtwagens. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de gegevens die de 7 bedrijven ter beschikking stellen.

Daarna wordt een Safety Platform opgericht, waar heel wat informatie en goede voorbeelden op terug te vinden zijn. Bedrijven die een bezoek brengen kunnen op die manier geïnspireerd worden en concrete maatregelen nemen om de ongevallen met hun voertuigen terug te dringen.

Het Febetra/IMOB-project volgt uit een samenwerking met het Logistiek Platform Limburg (LPL) en kadert binnen het innovatieplatform Smart Logistics Limburg. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts steunt het initiatief: “De transporteurs zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de schande van de 390 Vlaamse verkeersdoden uit 2015,” aldus Weyts. “Deze slimme samenwerking combineert twee recepten: leren uit de fouten van het verleden en leren uit inspirerende succesvoorbeelden. Ik ben blij dat de sector zich engageert om het verkeer veiliger te maken.”