Tom Hoogmartens, bedrijfsleider van Hoogmartens Wegenbouw uit Opglabbeek, is zopas uitgeroepen tot Jonge Vlaamse Aannemer. Hij kreeg een beeld gemaakt door kunstenares Mie Bogaerts, dat in het teken staat van het thema ‘doorbraak door samenwerking’.

De Jonge Vlaamse Aannemer wordt per regio gekozen in nauw overleg met de lokale bouwconfederaties, zoals de Confederatie Bouw Limburg. Twee elementen zijn daarbij bepalend: de performantie van de jonge bedrijfsleider en zijn inzet voor de beroepsorganisatie.

Hoogmartens Wegenbouw is toonaangevend in het onderhouden en aanleggen van buitenverhardingen. In deze familiale onderneming, opgericht in 1963, is de derde generatie goed op weg om de activiteiten onder de knie te krijgen en verder te zetten. Gezien de onderscheiding, lukt dat vrij aardig voor Tom.

tom-hoogmartens-2“We hebben er de laatste jaren bewust voor gekozen om fors te investeren in kwalitatief materieel en in jonge, dynamische medewerkers,” zegt hij. “We moeten onszelf blijven ontplooien, anders missen we de boot en liggen we eruit. De wegenbouw is een ‘vechtmarkt’, daar kunnen we niet omheen. Het aantal overheidsopdrachten neemt af, en tegelijk blijven we met evenveel spelers die hun capaciteit aanhouden. Iedereen zoekt zijn omzet, waardoor de prijzen zakken en de marges zeer krap of soms zelfs onbestaande worden. Wij beschouwen de complexe marktsituatie dan ook niet zozeer als een probleem, maar eerder als een opportuniteit om onze organisatie, interne processen, strategieën en commerciële plannen in vraag te stellen en te optimaliseren. We zijn ervan overtuigd dat we hier als bedrijf sterker uit zullen komen. Zolang alles op wieltjes loopt, is er niet echt een reden om te innoveren. Maar als je echt een verschil moet maken, ben je als bedrijf genoodzaakt om je verder te ontwikkelen. Daar zijn we momenteel volop mee bezig.”

Zo denkt Hoogmartens aan het inzetten van een drone om de staat van het wegdek te inspecteren en op basis van de gegevens, onderhoudswerken uit te voeren.