Trendminer, de scale-up van Bert Baeck (36) met hoofdkwartier op de Corda Campus in Hasselt, wordt overgenomen door de Duitse IT-reus Sofware AG. De beursgenoteerde Duitsers willen daarmee hun divisie Intern of Things versterken. Een prijskaartje is niet genoemd, maar volgens Baeck gaat het om “vele malen” de omzet van Trendminer. Vorig jaar haalde Trendminer een omzet van 6 miljoen euro.

Trendminer is een softwareplatform dat vooral succes boekt in de chemie, energie en mijnbouw. Het doet dienst als een zoekmachine die de enorme hoeveelheid productiegegevens analyseert en monitort. Een beetje de Google van de industrie. Trendminer is zes jaar geleden opgericht door Bert Baeck en telt momenteel kantoren in Hasselt, Houston, New York en Keulen. De helft van de grootste 50 chemiebedrijven maken gebruik van Trendminer.

LRM
Over het prijskaartje zijn er geen details bekendgemaakt, maar loopt in de tientallen miljoenen. Als gevolg van een aantal kapitaalrondes was het aandeelhouderschap van Trendminer behoorlijk versnipperd geraakt. Maar de Limburgse investeringsmaatschappij LRM is altijd de grootste aandeelhouder gebleven.

“De overname komt precies op tijd”, zegt Bert Baeck zelf. “Onze technologie werd schaamteloos gekopieerd door financieel zwaar geladen Amerikaanse start-ups. Met de ruggensteun van Software AG kunnen we nu een stevige voorsprong op hen nemen en de markt veroveren.” Daarom blijft Baeck nog minstens twee jaar aan boord van Trendminer. “Daarna? Dan gaan we wellicht iets anders vastpakken”, lacht hij.