Tien jaar geleden dat u nog zoveel vertrouwen had

Het vertrouwen van de Limburgse ondernemer blijft in oktober 2016 duidelijk positief. De barometer van Polsslag Ondernemend Limburg, die Unizo Limburg en VKW Limburg ieder kwartaal opstellen, stijgt opnieuw.

 

ruben-lemmens-vkwDe Limburgse economie presteert hiermee globaal gezien al vijf opeenvolgende kwartalen op een constant en positief niveau. “Het is van 2006-2007 geleden dat het ondernemersvertrouwen zo lang stabiele positieve resultaten kon neerzetten,” zegt Ruben Lemmens, als eerste wapenfeit in zijn nieuwe functie als gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg. “De productiesector, de diensten en de groothandel zitten op kop in de Limburgse economie. De bouwsector en de detailhandel zijn minder optimistisch.”

“We stellen tevens vast dat de middelgrote en de grote bedrijven de beste POL-scores neerzetten,” weet Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “De kleinere bedrijven tussen 5 en 20 werknemers volgen op enige afstand met positieve cijfers, maar verwachten wel een verdere verbetering in het vierde kwartaal.”

Beide werkgeversorganisaties zijn dan ook optimistisch: “De positieve resultaten zorgen voor de stabiliteit waar de Limburgse economie nood aan heeft,” aldus nog Lodewyckx. “Het gaat steeds beter met Limburg, en dat mag gezegd worden. Dat blijkt niet enkel uit het aanvoelen en het sentiment van ondernemers, maar ook uit harde cijfers. De globale werkloosheid daalt, het aantal faillissementen ook, en het aantal starters is opnieuw fors gestegen. Limburg is vandaag bij de beste van de klas in Vlaanderen.”

Ruben Lemmens (foto) vult aan: “De positieve maatregelen uit het regeringsbeleid kennen stilaan hun uitwerking. Toch moeten we zeer alert blijven. Want hoewel de Limburgse economische motor al vijf kwartalen terug op een constant en rustig toerental draait, zien we ook dat we voorlopig géén versnelling hoger kunnen plaatsen. Om de turbo echt te laten aanslaan, zijn er nu dan ook dringend nieuwe doorbraken en ambities nodig.”