Tenneco, ontwikkelaar en producent van schokdempers uit Sint-Truiden, heeft belangrijke contracten afgesloten met automerken als Audi, Jaguar en Porsche. Bij een bezoek van Vlaams minister-president Kris Peeters, vrijdag, werden tevens innovatieve producten getoond die vanaf 2015 voor de wereldmarkt zullen geproduceerd worden.

Tenneco heeft in Sint-Truiden het Europese hoofdkwartier en wereldwijde R&D-center voor de ontwikkeling en productie van schokdempers en ophangingsystemen. Dit alles staat voor een personeelsbestand van 1200 mensen. Grote merken als Audi, Mercedes, Ford en Volkswagen zijn er klant. Bij het bezoek van Vlaams minister-president Kris Peeters aan de ontwikkelings- en productiefaciliteiten, toonde Tenneco de allernieuwste innovaties ‘Made in Sint-Truiden’. Het meest recente product, dat vanaf 2015 op de markt komt, is een volautomatische ophanging die in een latere ontwikkelingsfase, met behulp van camera’s de schokdempers laat anticiperen op bulten en putten in het wegdek. “Zo wordt de auto een soort vliegend tapijt dat met minimale schokken over het wegdek glijdt”, zei Sandro Paparelli, General Manager van Tenneco Ride Control Europe. Het bedrijf ontving hiervoor al de titel van ‘Innovatie van het Jaar’.

Een andere innovatieve schokdemper die in Sint-Truiden onder strikte veiligheids- en hygiënenormen wordt gemaakt, is exclusief bestemd voor de McLaren MP4-12C, een sportwagen met een prijskaartje van meer dan 200.000 euro. Voor deze Kinetic H2/CES kreeg Tenneco de onderscheiding ‘Leverancier van het Jaar’.

Tenneco kondigde tevens nieuwe meerjarencontracten aan voor alle topmodellen van Audi, voor Jaguar en de Porsche Cayenne. Het bedrijf investeerde de afgelopen 5 jaar 24 miljoen in de vernieuwing van het productie-apparaat.

“Dit bedrijf is een voorloper en voorbeeld van de innovatieve en toekomstgerichte mobiliteitsindustrie in Vlaanderen,” aldus Kris Peeters. “De permanente investeringen in nieuwe technologieën en innovaties die hier in Sint-Truiden gebeuren, verankeren dit bedrijf en deze sector in Sint-Truiden.”