Ondernemer Luc Tack, de sterke man in de Tessenderlo Group, is er in geslaagd de nettowinst bij het chemieconcern op te krikken tot 98,2 miljoen euro. Dat is 20 procent hoger dan een jaar eerder (2015). Een knappe prestatie, ondanks dat het resultaat van 2015 werd gedrukt door bijzondere waardeverminderingen. De omzet van de beursgenoteerde groep met Limburgse roots (en nog steeds een belangrijke vestiging in Ham), daalde met 2 procent tot 1,54 miljard euro.

Vooral de afdeling voor meststoffen heeft het minder goed gedaan. De afdelingen voor de productie van gelatine (waar onder meer snoepjes van gemaakt worden, zie foto) en die voor de ophaling en verwerking van slachtafval (er is geen verband tussen beiden…) deden het uitstekend.

Luc Tack investeerde in 2016 zo’n 94 miljoen euro in het bedrijf, onder meer in de bouw van nieuwe fabrieken in de VS en Frankrijk. Eind dit jaar moeten die werkzaamheden voltooid zijn. Tessenderlo is van plan om ook in 2017 zo’n 90 miljoen te investeren.

Daarmee wordt een groei (in de bedrijfswinst) vooropgesteld van 10 procent, tot een maximum van 218 miljoen in rebitda. Een dividend zit er voor de aandeelhouders zelfs na de goede prestaties niet in.