De uitbreiding van de zogenaamde ‘ontwrichte zones’, waarin bedrijven die extra mensen aanwerven fiscale voordelen krijgen, komt er voorlopig niet. De publicatie van het KB dat de uitbreiding vastlegt, is voor onbepaalde tijd uitgesteld, aldus Voka en Unizo Limburg. Daardoor kunnen Limburgse ondernemingen in incubatoren, businesscentra en brownfields vooralsnog geen gebruik maken van een fikse vermindering van de bedrijfsvoorheffing (-25 procent) en extra investeringssteun (+10 procent).

Maar dat klopt niet, zegt federaal parlementslid Wouter Raskin (N-VA). “Er is een uitstel van slechts enkele dagen. De uitbreiding wordt deze week, ten laatste volgende week gepubliceerd, en dan is alles rond.”

Zowel Voka Limburg als Unizo Limburg reageerden ontgoocheld op het uitblijven van de publicatie, aangezien hierdoor belangrijke locaties voor groeibedrijven, zoals BioVille in Diepenbeek, Microsoft Innovation Center Vlaanderen, C-Mine Crib, Agropolis in Kinrooi of Stayen in Sint-Truiden, tot dusver geen vrijstelling en steun kregen.

“We vragen om dit zo snel mogelijk op te volgen en in orde te maken,” zegt Johann Leten van Voka Limburg. “Dat is echt nodig om de innovatieve bedrijven in onder meer de incubatoren een duwtje in de rug te geven. Dit is opnieuw een klap in het gezicht die hard aankomt, nadat we eerder al het negatieve advies over de Noord-Zuidverbinding moesten verwerken.”

Bart Lodewyckx van Unizo Limburg zit op dezelfde lijn: “We betreuren dit. Ook al omdat er door het uitstel voorlopig geen nieuwe infocampagne komt die maatregel moet promoten. En dat is nodig, want enkele maanden geleden had 1 op 4 bedrijven die ervoor in aanmerking komen, nooit van deze steunmaatregel gehoord. Inzetten op communicatie blijft dus cruciaal.”

Zo’n vaart loopt het dus niet. Volgens Wouter Raskin is de positieve beslissing al lang genomen, zijn de budgetten gereserveerd en is de publicatie van het KB een kwestie van dagen. “Soms gaat het in de politiek nu eenmaal iets langer dan voorzien, maar dat de uitbreiding er nu snel komt, staat wel vast.”