In Tongeren werd zopas de eerste steen gelegd van het gigantische winkelproject Tongeren Retail Park. Het gaat om een zone van iets meer dan 31.000 m2, waar zich grotere ketens zullen vestigen als Delhaize, Torfs, JBC, Dreamland, Lidl, Selexion of O’Cool. Midden 2012 moet het project aan de Luikersteenweg de deuren openen. Het werd ontwikkeld door Groep Vanhee en werd reeds grotendeels verhuurd door CBRE. De bouwwerken gebeuren op dit moment door Retail Estates. Er komen 9 gebouwen, goed voor 27 winkeleenheden van 600 tot 3.000 m². Binnen het park is er plaats voor 860 wagens.

Het is de bedoeling om het aanbod in deze zone complementair te maken met de binnenstad. Er worden de nieuwe huurders dan ook strikte voorwaarden opgelegd, zodat ze niet in het vaarwater komen van de kleinere winkels in het centrum.

“De reden hiervoor is dat Tongeren vandaag over een te beperkt, te smal winkelaanbod,” aldus John Collin, van CBRE. “Enerzijds is er de vraag naar ‘funshopping’ of de mogelijkheid tot uitgebreid winkelen in een aangenaam, gezellig en gevarieerd kader met de nodige ontspanningsmogelijkheden. Anderzijds is er de behoefte aan ‘runshopping’ of de mogelijkheid om op een eenvoudig bereikbare plaats, zonder enig parkeerprobleem, op een efficiënte en snelle manier doelgerichte aankopen te doen. Tongeren scoort goed inzake funshopping, met name in het centrum, maar onvoldoende inzake run shopping”.

Er wordt zowat 33 miljoen geïnvesteerd in dit project, met de aanleg van wegenis en andere kosten, loopt dit op tot 50 miljoen.