wouter-les-facteursPedaalridders die hun fiets willen pimpen met hoogwaardig design, kunnen hiervoor terecht bij Les Facteurs. De website is het geesteskind van Zonhovenaar Wouter Van den Born (35), die na een carrière op de Corda Campus nu een andere weg infietst.

“Uit liefde voor de tweewieler”, verklaart hij zijn carrièrewending. “Ik hoop mensen te inspireren en te motiveren om vaker de fiets te nemen. Met mooie accessoires en een leuke uitrusting is er alvast een excuus minder om dat niet te doen.”

De webstek – voorlopig in het Engels – maakt een onderscheid tussen accessoires en lifestyle. “Het gaat om alles wat je aan een fiets hangt en alles wat je erop draagt, met soms een knipoog naar de koers” beschrijft Wouter Van den Born. Het assortiment is niet in de reguliere fietswinkel verkrijgbaar. Zo vind je er onder meer Deens design in de vorm van een stuur met bijhorende houder, rugzakken ontworpen door een Tsjechisch architectenkoppel, een fietsrek van Spaanse makelij en stijlvolle drankhouders uit de VS. “Aan dat laatste hangt een speciaal verhaal. Ze zijn van het merk MIIR uit Seattle. Vijf procent van de opbrengst schenkt het bedrijf aan een goed doel. Knap toch?”

“Ik hoop mensen te inspireren om te fietsen”, gaat Van den Born verder. “Zeker nu we steeds meer in de files staan en het openbaar vervoer niet altijd is aangepast aan onze noden. Het object waar we ons perfect mee kunnen verplaatsen, zonder ons zorgen te maken over uitlaatgassen, brandstof of het zoeken naar een parkeerplaats, is dan toch de fiets? Voor elk excuus wil Les Facteurs een alternatief aanbieden: Het regent. Het is donker. Mijn fiets ziet er niet uit. Ik ben bang dat ze hem gaan stelen… Met ons aanbod wil ik vooral de zogenaamde fietspendelaars zo goed mogelijk uitrusten.”

De naam Les Facteurs is niet toevallig gekozen. “Het blijft hangen. Maar vooral: soms moeten we ook het karakter van een facteur hebben om op de fiets te springen. Altijd en overal. De naam is in het meervoud omdat ik hoop er nog een communityverhaal mee uit te bouwen”, besluit Van den Born.

(Foto: Mies Cosemans)