Omdat ze boos zijn over het aangekondigde ontslag van 27 werknemers en vrezen dat er in de nabije toekomst nog zullen volgen, hebben de personeelsleden van Scandinavian Tobacco Group (STG) in Lummen, woensdag het werk neergelegd. Ook de komende dagen zullen ze weigeren het werk te hervatten, aldus de vakbonden.

De directie van STG, waar zo’n 600 mensen werken, heeft een herstructurering aangekondigd. Uit protest worden er sinds maandag prikacties gevoerd. “Maar nu is ook de namenlijst bekendgemaakt van de mensen die moeten vertrekken,” zegt Andres Vandereycken, algemeen secretaris bij het ABVV. “De keuze is heel subjectief gebeurd. Zo zijn de contacten met de vakbonden één van de criteria om tot ontslag over te gaan. Het personeel is woest, en is woensdag dan ook voltallig naar buiten gegaan. Vanaf donderdagmorgen zullen ze een stakerspost aan de bedrijfspoort optrekken.”

verellen gold STGHet zit de vakbonden tevens dwars dat er gekozen wordt om in deze ontslagronde precies 27 vaste personeelsleden te laten vertrekken (naast 14 uitzendkrachten en tijdelijken). “Een aantal dat niet willekeurig is gekozen, maar bewust laag wordt gehouden om de regels van collectief ontslag niet te moeten toepassen,” aldus nog Vandereycken. “Nu moet er met de vakbonden geen akkoord bereikt worden over de ontslagregeling, en dat komt hen goed uit. We zijn er zeker van dat er over 6 maanden nieuwe ontslagen zullen vallen, zodat de regels opnieuw kunnen omzeild worden.”

In de gesprekken die ze met de directie door de staking hopen af te dwingen, willen de vakbonden eisen op tafel gooien als vrijwillig vertrek, verlaging van de werkdruk voor 55-plussers en een lijst met objectieve ontslagcriteria.