Staking in sigarenfabriek is uitgedoofd

De algemene staking bij de Lummense sigarenfabriek Scandinavian Tobacco Group (STG) is van de baan. Vrijdagnamiddag bereikten directie en vakbonden een akkoord over de manier waarop in de toekomst zal omgegaan worden met herstructureringen. Er komt tevens een verbeterde verlofregeling, aldus de onderhandelaars.

staking-lummen stgBij STG, waar zo’n 600 mensen werken, werd woensdag het werk neergelegd uit protest tegen de herstructureringen. Volgens de vakbonden werd er subjectief geoordeeld bij het aanduiden van de 27 mensen die moeten vertrekken. Ook donderdag en vrijdag werd er niet gewerkt. Intussen waren de partijen wel aan tafel gaan zitten.

“Dit heeft geleid tot een akkoord, waarbij de nachtploeg terug aan het werk zal gaan,” zegt Andres Vandereycken, secretaris van de Algemene Centrale bij ABVV-Limburg. “Allicht zal de capaciteit pas maandag opnieuw op volle toeren draaien.” Het akkoord houdt een aantal toegevingen van de directie in. “Er is beloofd dat er in de toekomst een transparant evaluatiesysteem zal gehanteerd worden, waarbij mensen met een negatief rapport op voorhand de details zullen kennen,” aldus de secretaris. “Er komt bovendien een andere verlofregeling, zodat het ook in tijden dat er veel werk is, mogelijk is om met vakantie te gaan. Tot slot heeft de directie een concreet engagement aangegaan om functies die nu aan onderaannemers worden uitbesteed, eerst open te stellen voor eigen, vaste medewerkers. Het gebeurde tot dusver dat er bijvoorbeeld mensen van het onderhoud of technici moesten vertrekken, terwijl die taken extern werden uitbesteed.”

De mensen die eerder deze week hun C4 hebben gekregen blijven wel ontslagen. “Voor hen houden we maandag nog een kleine, symbolische actie,” aldus Vandereycken. “Ze krijgen wel een soort sociaal plan mee, dat we gelukkig in het verleden al onderhandeld hebben.”