De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, stijgt voor Limburg in het tweede kwartaal met maar liefst 2,2 indexpunten tot 98,2. De gezonde grens van 100, waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden, komt een stapje dichter. Dat betekent dat de zaakvoerders van de Limburgse bouwkmo’s de bouwconjunctuur positiever inschatten.

davy-maesen“We merken dat de vooruitzichten beter zijn voor het werkvolume in de woningmarkt, vooral in de renovatie,” zegt Davy Maesen, directeur van Bouwunie Limburg. “Maar de problemen van sociale dumping en oneerlijke concurrentie van en met buitenlanders, blijven de bouwsector teisteren. De tewerkstelling kalft maand na maand verder af. De Limburgse bouwbedrijven stellen maand na maand minder bouwvakarbeiders tewerk. En de daling lijkt steeds sneller te gaan. Op drie jaar tijd gaat het om meer dan 1.000 arbeidsplaatsen. In de eerste vier maanden van 2015 gingen 348 jobs verloren!”

conjunctuur bouw limburgMaesen stelt tevens een daling van de rendabiliteit vast. “45% van de bouwbedrijven geeft aan dat de concurrentiedruk nog verzwaard is. Slechts 13% ziet een verbetering. 27% kampt met een hoger aantal slechte betalers. Dit vertaalt zich in onrustwekkende cijfers: 42% zegt met winstgevende prijzen te werken, 52% draait break-even en de overige 7% met verlies.”

En hij concludeert: “Overleven? Ja. Desgevallend met minder werkkrachten. Maar reserves opbouwen en investeren? Geen geld voor.”