De Limburgse bouwsector rekent de komende maanden op een fors aantal bestellingen voor renovatiewerken en energiebesparende maatregelen. “Omdat het huidige premieregeling grondig door elkaar wordt geschud, zullen veel klanten nog in extremis van de bestaande voorwaarden willen genieten,” zegt Chris Slaets, directeur van de Confederatie Bouw Limburg. Eind juni komt er een herziening van incentives om bijvoorbeeld hoogrendementsglas te plaatsen, de na-isolatie van de spouwmuren te doen, dakisolatie te leggen of een gascondensatieketel en zonneboiler te plaatsen.

“Vanaf juli is het gedaan met de diverse, aparte premies, en worden die geleidelijk aan vervangen door een premie voor een totaalaanpak,” aldus Slaets. “Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog niet duidelijk, maar de contouren liggen vast. Er worden extra stimuli ingebouwd voor gecombineerde maatregelen (zoals de al bestaande premie voor muur- en glasisolatie samen) en een totaalaanpak. De aparte premies voor dakisolatie en hoogrendementsglas worden in trappen verlaagd.” De Vlaamse overheid wil op die manier alle bestaande gebouwen tegen 2050 energiezuinig krijgen.

Wie nog van de huidige premies wil genieten, moet dus wel in gang schieten, beweert Slaets. “Er moeten immers heel wat formaliteiten worden vervuld en de werken moeten tijdig worden opgestart. De huidige premies kunnen de uiteindelijke kosten met ongeveer 40% drukken.”