Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Sauwens (CD&V) heeft een plan opgesteld dat de horeca moet redden. “Limburg zet massaal in op de vrijetijdseconomie, zeker nu er door Ford veel jobs voor laaggeschoolden gaan verdwijnen,” aldus Sauwens. “Maar in de Limburgse horeca zijn er nog eens 3.000 van de 10.000 banen bedreigd door de invoering van de black box. Dat is onaanvaardbaar.”

sauwens horeca Sauwens stelt enkele begeleidende maatregelen voor:

1) Een nieuw statuut op ‘gelegenheidsarbeid’, waarbij werknemers op een fiscaalvriendelijke manier, max. 50 dagen per jaar onder dit statuut mogen werken en de werkgevers dit systeem max. 100 dagen per kalenderjaar mogen toepassen.

2) De versoepeling van de regeling voor jobstudenten, waarbij de 50 volle dagen die ze per jaar mogen presteren, vervangen wordt door 100 halve dagen.

3) De verlaging van de btw op niet-alcoholische dranken (fris- en warme dranken).

4) Een regeling voor overuren van vaste werknemers. Deze mensen zouden beperkt overuren kunnen maken aan gunsttarief, bijvoorbeeld door ze na de vaste werkuren te beschouwen als gelegenheidspersoneel (zie 1).

5) Uitstel voor de invoering van de black box en fiscale stimuli voor wie deze kassa toch al vroeger wil aanschaffen.

Wat dit laatste betreft heeft Sauwens al gehoor gevonden bij minister van Financiën Geens, die hij hier afgelopen week in Hasselt over aansprak (zie foto).