Het is precies 1 jaar geleden dat de Zweedse meubelgigant Ikea de deuren opende in Hasselt. Ondernemersorganisatie Unizo Limburg stelt bij die gelegenheid vast dat de lokale kmo’s nog steeds niet van dezelfde soepelheid naar vergunningen en andere voordelen kunnen genieten als Ikea destijds. Het was nochtans een eis die de Limburgse bedrijven op tafel hadden gelegd.

“Vooreerst: we waren en zijn niet tegen Ikea”, zegt gedelegeerd bestuurder Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Het is een sterk merk en zorgt voor tewerkstelling, wat goed is voor Limburg. Punt.” Maar: “De komst van de Zweden was voor ons wel de gelegenheid om te pleiten dat de snelheid en soepelheid waarmee dit project werd gerealiseerd, voortaan ook de norm zou worden voor onze Limburgse kmo’s. Helaas merken we een jaar later weinig resultaat. Het traject dat Limburgse kmo’s afleggen voor uitbreidingsinvesteringen of nieuwe vestigingen, loopt niet sneller of soepeler. Integendeel zelfs.”

Aldus de ondernemersorganisatie wordt er nog te vaak met twee maten en twee gewichten gewerkt. “Limburgse kmo’s worden nog altijd geconfronteerd met ellenlange procedures die een dynamisch ondernemerschap verhinderen”, aldus Bart Lodewyckx. “Vandaar onze oproep om te zorgen voor meer snelheid, ondernemersvriendelijkheid en rechtszekerheid voor álle ondernemers. Ze creëren op eigen houtje misschien niet allemaal 350 jobs in een keer, maar allemaal samen staan ze garant voor een veelvoud van dat aantal. De startende ondernemers alleen al hebben de afgelopen 10 jaar in Limburg 75.000 arbeidsplaatsen gecreëerd… Toch de moeite voor een extra inspanning, niet?”