Vanaf september zullen Limburgse scholieren voor het eerst de kans krijgen om deel te nemen aan de First Lego League, een internationale wedstrijd waarmee ze op speelse wijze, in klasverband kunnen kennismaken met technologie.

De First Lego League bestaat al vele jaren in de VS, maar is ook in Europa erg populair. Scholen die zich inschrijven krijgen een basispakket toegestuurd, waaronder een robot. Die moeten ze op enkele maanden tijd samen programmeren om allerlei missies te vervullen. Op die manier komen ze in aanraking met praktijkgerichte vormen van technologie, zoals robotica en ICT, maar ook maatschappelijke waarden als teamspirit en collegialiteit.

first lego leaguePassie
Voor het eerst zullen ook Limburgse scholen vanaf september kunnen meedoen aan de First Lego League. Voka Limburg en tal van individuele bedrijven scharen zich achter het project. “Terwijl velen theoretische discussies voeren over de gebrekkige doorstroming van technisch talent naar het bedrijfsleven, doen wij er iets heel concreet aan,” zegt Joris Peumans, bestuurder bij hr-dienstengroep ASAP in Genk. “Het project is voor ons geslaagd als kinderen op deze manier een passie voor techniek kunnen ontdekken en tegen hun ouders gaan vertellen dat ze in deze richting willen verderstuderen.”

Peters
Het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol in het succes van First Lego League. “De ondernemingen hebben er inderdaad alle belang bij dat jongeren kiezen voor technische opleidingen”, aldus Hilde Klykens van Voka Limburg. “Daarom vragen we hen om ‘peter’ te zijn, en in de scholen hun praktijkervaring in te brengen. Door als levende ambassadeurs van technologie op te treden, wordt de boodschap nog versterkt.” De initiatiefnemers zoeken ook nog sponsors, die het educatieve pakket van de robots en het toebehoren willen schenken aan de deelnemende scholen. Alle info is te vinden op www.techniekpromotie.be