Medical Robots, een start-up uit Hasselt die een toestel heeft ontwikkeld om kinderen met hersenverlamming te ondersteunen, is door imec.istart (voorheen iMinds) geselecteerd voor een uniek begeleidingstraject.

Slechts 4 andere start-ups mogen deelnemen aan het unieke ondernemerschapsprogramma, waarbij ze gedurende 18 maanden mogen rekenen op financiële ondersteuning, professionele coaching en allerhande faciliteiten op maat.

the-hibbotEen enorme duw in de rug voor Medical Robots. De Hasseltse start-up kan de hulp goed gebruiken om hun toepassing Hibbot te lanceren. Het is een hulpmiddel om kinderen met hersenverlamming (cerebral palsy) letterlijk en figuurlijk te ondersteunen. Kenmerkend voor deze kinderen is dat hun spieren niet sterk genoeg zijn om hun lichaam te dragen, waardoor ze moeilijk kunnen stappen. Vandaag krijgen deze patiëntjes kinesitherapie voorgeschreven om hun spieren te versterken. Maar om hen nog sneller vooruitgang te laten boeken, moeten ze op heel regelmatige basis oefenen en de therapie moet worden aangepast aan hun evolutie. Dat kan met de Hibbot, een mechanische robot die op basis van sensoren en slimme software de oefeningen voortdurend optimaliseert. De oplossing werd ondertussen therapeutisch gevalideerd – en wordt al door een aantal patiënten gebruikt.

Veelbelovend genoeg voor imec.istart om Medical Robots alle groeikansen te bieden.