Na een marathonvergadering in het Limburgse provinciehuis vrijdag, hebben vakbonden en directie van sigarenfabriek Swedish Match in Houthalen-Helchteren beslist om 2 onafhankelijke revisoren aan te stellen die de cijfers van het bedrijf intensief gaan bestuderen. Als zij de directie gelijk geven, wordt de fabriek gesloten, maar als ze de stelling van de bonden volgen, zal het bedrijf open blijven.

Bij Swedish Match, een dochter van de Scandinavian Tobacco Group, werken zo’n 407 mensen, wat overeenkomt met 310 FTE’s. Tegen 2014 wil de directie het bedrijf sluiten, waarbij 240 banen worden geschrapt en de anderen terecht kunnen in andere vestigingen. De vakbonden betwisten echter de argumenten die tot deze beslissing hebben geleid, en stellen dat de cijfers voor Houthalen-Helchteren heel winstgevend zijn. Die discussie over de economische leefbaarheid heeft tot een impasse geleid en een kortstondige staking tot gevolg gehad.

De hele vrijdag zaten beide partijen aan tafel om tot een vergelijk te komen. “Er is afgesproken om 2 onafhankelijke revisoren aan te stellen die voor eind februari alle cijfers grondig moeten doorlichten”, zegt Joris Daemen van ACV Voeding en Diensten. “De directie engageert zich om het bedrijf open te houden als onze interpretatie van de cijfers blijkt te kloppen. Maar als zij gelijk hebben, leggen we ons neer bij de sluiting en worden de onderhandelingen over een sociaal plan opgestart. Begin maart weten we dus welk scenario het wordt…”